△ 设计前现场照片

项目地点:江苏省 苏州市

Project location: Suzhou City, Jiangsu Province

项目面积:1000平方米

Project area: 3000 square meters

设计时间:2017年 12月-2018年3月

Design time: December 2017-March 2018

建成时间:2018年5月-2018年11月

Completion date: May 2018-November 2018

摄影单位:晟苏建筑摄影

Photography unit: Shengsu Architectural Photography

△ 平面布置图

这是客户在保留展厅空间之外预留的综合空间,用以招待或者举办行业内技术交流而用。原有建筑空间呈扇形展开,中间高而两边低,最高点层高达到6.5米,而最低点却只有2.5米,4米的高度落差为顶部设计带来了很大的难点,也为空间划分带来了限制。

The third floor space is reserved for customers to entertain or host technical exchanges within the industry. The original building space is fan-shaped, with the middle high and the two sides low, the floor height of the highest point reaches 6.5 meters, but the floor height of the lowest point is only 2.5 meters. The height drop of 4 meters brings great difficulties for the ceiling design, and also brings the limitation for the space division.

△ 设计分解图

以原木为设计用材,从最高点出发,顺应原始结构,自上而下形成顶部的二次包围感,结合部分原始结构顶部喷黑,三种空间高度,二种不同材质形成对比落差。对应平面规划上设立的全开放空间,以陈设留白响应客户日后不同的功能所需。

Taking log as the design material, starting from the highest point, conforming to the original structure, forming the secondary enveloping sensation of the top from top to bottom, combining with the black spray on the top of part of the original structure, three kinds of space height, two different materials form the contrast drop.

△ 设计后实景照片

东西两边入口,白色乳胶漆墙面与江南常见的灰砖两相呼应,顶部预留足够的空间设立屋顶花园。让屋顶内再有屋顶,不同空间之间有效得到缓冲,同时解决高度不一,材质不一造成的节点收口问题。

On both sides of the east and west entrances, the white latex paint wall echoes the common gray bricks in the south of the Yangtze River, and there is enough reserved space at the top to set up the roof garden. Let the roof have a roof, effectively buffer between different spaces, and solve the problem of node closing caused by different heights and different materials.

△ 原木与灰砖的结合

模块化的玻璃隔断有规律的一字纵向展开,用来分隔两种不同功能分区。立面上一分为二,解决6米多层高带来的困惑,材料上采用原木木方呼应公共区域的吊顶材质。

The modular glass partition has a regular vertical extension that separates the two different functional partitions. The facade is divided into two parts to solve the confusion caused by the 6-meter multi-layer height. The material adopts log wood square to echo the hanging top material of common area.

△ 共享区域

△ 景观

设计机构:尤格空间设计事务所

Design institution: U-Guide Architectural Design Atelier

业主方:富君红木

Owner: Fujun mahogany

The main case design: Zhu Nianwei, Shi Xiaoman

设计团队:江伟,顾慧敏

Design team: Jiang Wei, Gu Huimin

往期作品

建筑设计类

新乡村语境下简单材料带来的诗意

办公空间类

新空间里的旧时光

木头房子和弧形盒子

住宅设计类

阳光锦程

清风“徐”来

展厅空间类

设计即创造

我们是尤格,为改善型空间提供更好的设计解决方案

MORE INFORMATION:

FIND US:苏州园区唯新路60号清华启迪科技园38号楼6楼